YABANCI DİL

TED TRABZON ÖZEL ORTAOKULU İNGİLİZCE EĞİTİMİ

Günümüzde artık klasikleşen fakat geçerliliğini yitirmeyen ‘Küreselleşme’ kavramıyla, Dünyanın en ücra köşesinde bile birey anadilinin yanında bir de yabancı dil bilme ihtiyacı duymaktadır. Son yıllarda gelinen noktada ise yabancı dili yalnızca “bilmek” yeterli olmayıp hedef dili anadil seviyesi veya bu seviyeye en yakın biçimde konuşmak, dinlemek, okumak ve yazmak zorunlu hale gelmiştir.

Anadil seviyesi diyebileceğimiz C1-C2 seviyesi toplamda 6 seviyeye ayrılan CEFR (Common European Framework of Reference) yelpazesinin en yüksek noktasını temsil eder. Fakat öğrencimizin doğrudan bu seviyeye gelmesi mümkün değildir. Bir süreç işi olan İngilizcede öğrenci önce A1-A2 (Temel) ardından B1-B2 (Bağımsız) seviyeleriyle eğitim görmelidir. Unutulmamalıdır ki temelleri sağlam olmayan binalar yıkılmaya mahkûmdur.

Biz TED TRABZON ÖZEL ORTAOKULU olarak;

5.Sınıfta

Öğrencilerimizi sene sonunda A2/A2+ seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Onların aktif ve katılımcı olmaları yanı sıra İngilizceyi öğrenmeye hevesli, dört temel dil yeteneğini de geliştirirken özellikle okuma ve yazmaya karşı olumlu tutuma sahip bireyler olmaları için çalışıyoruz. Konu tabanlı (topic based) ve iletişim odaklı (communicative) yaklaşımlar benimsiyoruz. Gerçek hayata uygun, interaktif okuma ve yazma programları, öğretmenlerimiz tarafından öğrencilere özel tasarlanan ekstra aktiviteler ile etkili öğrenmeyi kalıcı hale getirmeye önem veriyoruz. Yabancı hocalarımızın katkılarıyla birlikte hızlı ve düzgün konuşabilme ve bu düzeyde bir konuşmayı anlayabilmelerini sadece 5. sınıfta değil, anaokulundan son sınıfa kadar her seviyede amaç ediniyoruz.

6.Sınıfta

A2+ / B1 düzeyini hedeflediğimiz bu sınıflarda, eleştirel düşünme ve entellektüel meraklarını geliştirerek ve genişleterek, İngilizce okuma – yazma – dinleme ve konuşmada önemli yetenekler kazanmalarını amaç edindik. Bu seviyede öğrencilere, meraklarını ve bilgi edinmeye yönelik açlıklarını gideren pek çok fırsat veriyoruz. Ödevlerimiz, onların teknolojiyi-meraklarıyla harmanlamalarını sağlayacak “proje tabanlı” ödevler. Ayrıca onların akranlarıyla sorumluluk bilinci içinde çalışabilecekleri, saygılı, üretken bir ortam sağlıyoruz.

7.Sınıfta

Hatırlama, anlama, uygulama ve analiz gibi eleştirel düşünme yeteneklerini daha da ileri götürmeyi hedeflediğimiz bu sınıf sonunda öğrencilerimizi –B1/B1 seviyesine yükseltmeyi hedefledik. Bu seviyede müfredatımız İngilizcenin kurallarını öğrenmek ve dinleme, konuşma, yazma ve okumaya odaklanmanın karışımdan oluşuyor. Bir yabancı dil öğrenmenin faydaları hakkında farkındalıklarının olmasını, formal veya informal ortamlarda konuşmalarını ve yazabilmelerini, resmi yazı türlerini bilmelerini, edebi eserleri anlayıp yorumlayabilmelerini ve daha akıcı ve anlaşılır şekilde İngilizceyi konuşabilmelerini hedefliyoruz.

8.Sınıfta

Artık ortaokulun biteceği bu sınıflarda, öğrencilerimizi B1/B1+ yani orta-üst seviyede görmeyi planlıyoruz. Lise düzeyindeki talepkar İngilizceye olumlu, güvenli, sorumlu ve saygılı bir öğrenme ortamında hazırlık, yoğunlaştırılmış okuma ve yazma çalışmalarıyla derinleştirilmeleri hedeflenmiş gramer ve kelime bilgisi, bu bilgilerle kendilerini sözlü ya da yazılı olarak daha rahat ve daha istedikleri gibi ifade edebilecekleri, kendilerini de memnun eden bir İngilizce edinebilmeleri 8.sınıftaki en büyük ideallerimizdir.

Tüm bunlar olurken, süreç içinde ‘Cambridge KET, PET, FCE’ sınavları yaparak sertifikasyon sağlıyor ve seviye tespit yapıyor, kendi yaptığımız durum izleme sınavları ile de eksikleri belirliyor ve ihtiyaç görüldüğünde kurslar ve etütler yardımıyla yukarda bahsettiğimiz hedeflere daha sağlam adımlarla yürüyoruz.